blog-image-large
Ako ste ikada uređivali toalet u vašem restoranu, hotelu, klubu ili uredu, vjerovatno ste se našli u nedoumici koje ubruse odabrati - slagane ili ubruse u roli.


Došao je trenutak da napokon uporedimo sve prednosti i nedostatke jedne i druge opcije, kako bismo vam pomogli da dođete do prave odluke. Kod analize smo vodili računa o 4 kategorije - potrošnja papira, trajanje punjenja, higijena i cijena.

POTROŠNJA PAPIRA
Papir u roli
Kada se koristi u pripadajućem držaču, otpuštanje papira je kontrolisano, što umanjuje količinu potrošenog papira, te sprječava prekomjernu potrošnju i stvaranje velikih količina otpada.
Slagani papir
Čak i kada je u držaču, slagani papir se često koristi nemarno i prekomjerno. Na ovaj način dolazi do velike potrošnje, što podrazumijeva i veću proizvodnju papira, te predstavlja troškovno i ekološki lošiju opciju.

TRAJANJE PUNJENJA
Papir u roli
Ubrusi u roli su obično duži, kompaktniji i omogućuju veću kontrolu potrošnje, što produžuje vremenski interval u kojem je potrebno raditi izmjene.
Slagani papir
Slagani papir zauzima više prostora za manju količinu papira u poređenju s papirom u roli. Dodamo li tome i čestu prekomjernu upotrebu, vidimo zašto je slagane ubruse potrebno mijenjati mnogo češće nego one u roli.


HIGIJENA
Papir u roli
Dizajn papira u roli, posebno u kombinaciji s odgovarajućim držačem, umanjuje mogućnost da više ljudi bude u kontaktu s jednim ubrusom. Pošto je rola zaštićena držačem koji otpušta list po list, sprječava se prenos mikroorganizama između korisnika.
Slagani papir
Bez obzira na dispenzer, kada koristimo slagane listiće, često dodirujemo i druge listiće, pored onog kojim brišemo ruke. Također, listići se preklapaju jedan u drugi, što također može povećati rizik od kontaminacije papira.

CIJENA
Papir u roli
Ubrusi u roli korišteni uz dispenzer traju duže i zauzimaju manje prostora zbog svoje kompaktnosti, što ih dugoročno čini mnogo isplativijom opcijom.
Slagani papir
Premda je kutija slaganog papira u nabavi cjenovno pristupačnija od papira u roli, u njoj dobijete mnogo manje papira koji se mnogo više troši. Uzmemo li u obzir potrošnju na nivou godine, slagani papir je ipak skuplja opcija.

Sudeći po navedenom, ubrusi u roli odnose pobjedu u svakoj kategoriji.

Želite li sazmati više? Nazovite nas na +387 51 456 652 i saznajte više o sistemima za ličnu higijenu od naših stručnih savjetnika.




Sviđa Vam se članak? Podjelite ga s prijateljima