blog-image-large
Bolje spriječiti, nego liječiti - donosimo 3 savjeta za borbu protiv viroza.


Posljednjih sedmica glavna vijest u svim medijima je najnoviji virus koji se širi svijetom od početka ove godine, za koji je jučer službeno potvrđeno da se pojavio i u Banja Luci. Ipak, u našoj državi veće probleme od korona virusa zadaje gripa, koja je u u prva dva mjeseca ove godine ispraznila škole, vrtiće i kancelarije. Premda su ove viroze različite, recept za njihovo sprečavanje je isti - malo truda i opreza. U nastavku donosimo savjete ljekara šta vi možete uraditi da spriječite širenje viroza.

1. Redovno perite ruke
Zvuči tako jednostavno, zar ne? Naučnici poručuju - redovnim pranjem ruku sapunom i vodom značajno se umanjuju šanse za prenos gripe i drugih virusa koji se prenose kapljičnim putem. Kako biste spriječili širenje viroza, ruke perite nakon što kašljete, kišete ili brišete nos, prije i nakon jela, te prije i nakon posjete toaletu. Također, ukoliko dođete u kontakt s osobom koja je oboljela od gripe, potrebno je što prije oprati ruke. Iskorištene maramice odmah bacite u smeće i nakon toga, naravno, operite ruke. Ukoliko vam voda i sapun nisu dostupni, dezinfikujte ruke sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, ali imajte na umu da ono samo ubija mikrobe, ali ih ne uklanja. Upravo zbog toga doktori preporučuju pranje ruku sapun i vodom, te sušenje papirnim ubrusom. Ove upute obvezno podijelite i sa svojim ukućanima i kolegama.

2. Dodirivanje lica
Tijekom dana ruke nam često polete k licu. Vrijeme je da osvijestite te trenutke i što manje dodirujete usta, nos i oči, jer su to najčešće tačke preko kojih virus ulazi u vaše tijelo. Lice dodirujte isključivo čistim rukama, koje ste prije toga oprali sapunom i vodom ili dezinfikovali adekvatnim sredstvom.

3. Dezinfekcija površina
Kako biste spriječili da viroze posrednim putem dođu do novih žrtava, bitno je dezinficirati površine koje se često dodiruju. Tu spadaju kvake, prekidači za svjetlo, tipke u liftovima, tipkovnice, mobilni telefoni, ručke za povlačenje vode u toaletu, držači toalet papira i slavine. Također, i druge površine koje dolaze u kontakt s kožom mogu dovesti do prenosa virusa. Posebno ističemo sprave u dječjim igraonicama, kolica i kase u supermarketima, te sprave i podloge za vježbanje u teretanama. Sve navedene površine bitno je često dezinfikovati odgovarajućim brzodjelujućim sredstvima na bazi alkohola, hidrogen peroksida ili hlora. Kao vizuelnu napomenu za to, pripremili smo grafiku koju možete preuzeti i poslati svima koji vode računa o higijeni životnog i radnog prostora.

Ukoliko vam treba više informacija ili savjet o higijeni prostora i ljudi, javite nam se putem email adrese eurosan@teol.net ili telefona +387 51 456 652. 




Sviđa Vam se članak? Podjelite ga s prijateljima